Autóval Athénba? IGEN!

Athéni kiruccanás, parkolás, tömegközlekedés

Amennyiben nem a város az úti célod, csupán átutazóban szeretnél néhány órát eltölteni ott és megnézni a látványosságokat, akkor neked szól az alábbi cikk:

Parkolás Athénban: ismerd meg, hol lehet parkolni, mennyiért és melyek az ingyenes lehetőségek

(A cikk ugyan angol nyelvű, de a Google jól fordítja, ha szükséges.)

A cikkben említik a "Daktylios gyűrű"-t. Ez egy környezetvédelmi "védvonal rendszer", egyes részeire meghatározott szabályok szerint lehet gépjárművel behajtani. 

Erről ITT találsz egy részletesebb leírást.

DE! Jó tudni, hogy ezek a szabályok külföldi gépjárművekre nem vonatkoznak.

A városban lévő parkolók (ingyenes, fizetős) megtalálásához ad nagy segítséget a "park4nights" applikáció (a linken az Androidos verzió elérhető, tudomásom szerint IOS-re is létezik). Igaz lakóautósok, kempingezők részére "találták ki", de esetünkben is remekül használható (keresni az ingyenes verzióban is lehet).

Az autó őrizetlenül hagyása mindig kockázatos dolog (a mi autónkkal eddig még sosem történt semmi a parkolókban, de ez nem jelenti azt hogy mindig így lesz...). Aki nem szeretné vállalni ezt a kockázatot, az foglaljon szállást 1-2-... éjszakára egy olyan helyen, ahol biztonságban leteheti az autót. Foglalás előtt nézd meg, hogy az ajánlott parkoló milyen, milyen a környék! Erre remek lehet a Google street view alkalmazása (ami a Gmaps térkép sarkában lévő emberkére kattintva érhető el).   

A parkoló és a városban lévő nevezetességek között lévő távolságot gyalog csak hosszabb idő alatt tudod megtenni, egy rövid városlátogatás esetén pedig éppen időből van a legkevesebb, így használnod kell a tömegközlekedést

Vonaljegyek, napi jegyek, ... vásárolhatók a megállókban elhelyezett automatákból is (angolul gyengén beszélők is megértik az utasításokat, és bankkártyával tudsz fizetni, 0-24 órában működnek). Az utazás megkezdésekor érvényesíteni kell a jegyet és a meghatározott ideig (90 perc, 24 óra, ...) tudod használni. A hosszabb időtávra szóló jegyeket minden utazás előtt a jegykezelő automatához kell érinteni. Lásd. a képet!

A jegyet tartsd a képernyő alatti kis "Wi-Fi" jelhez!

Mit érdemes megnézni?
Erről egy másik blogbejegyzésben olvashatsz, kattints IDE!

A blogon további érdekességekről is olvashatsz és amennyiben még nem vagy tag csatlakozhatsz Facebook csoportunkhoz, ahol értesülhetsz az utazáshoz kapcsolódó friss információkról is.

Jó utat!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A vendégmunkás invázió - 2024

Autóval Görögországba (HU-RO-BG-GR útvonalon)

Vendégmunkás invázió - 2