Athéni útikalauz

A turisták által legjobbnak értékelt 23 látnivaló Athénban

A nyugati civilizáció szimbóluma, Athén fényes története több mint 3000 éves múltra tekint vissza. Ahogy ma sétálunk az utcákon, az ősi emlékek és a modern élet keverékét  láthatjuk, így tökéletes úti cél azoknak az utazóknak, akik szeretnek egy kis szórakozást is városnézésük során.

Az Akropolisz a világ egyik leglélegzetelállítóbb ókori romja, a város kivételes múzeumai pedig a helyi romterületeken feltárt lenyűgöző műalkotásokat mutatják be. Athén további rejtett varázsát jelentik a káprázatos bizánci templomok, amelyek városszerte megtalálhatók és az Akropolisztól északra található falusias negyedek.

Ha úgy gondolod, hogy kifogytál a látnivalókból, tölts el egy kis időt a Plaka kerület szűk sétálóutcáiban, amelyeket bougainvillea-borítású házak és hívogató éttermek teraszai szegélyeznek. Ülj le itt egy árnyas helyen egy csésze görög kávéra és egy kis baklavára! És ha feltöltődtél, menj el az athéni bolhapiacra Monastirakiban egy kis vásárlásra!

Az idilli görög szigetektől teljesen eltérő élmény ér itt bennünket, Athént nyüzsgőnek és zsúfoltnak érezhetjük a nyári szezonban, de tavasszal és ősszel sokkal kevesebb turistával élvezhetjük a jó időt.

TIPP! Amennyiben megtehetjük inkább a tavaszi, vagy az őszi, csendesebb időszakban látogassuk meg a várost!

Autóval utazol Görögországba? Csatlakozz FB csoportunkhoz!
Saját szervezésű utazások - Telegram csatorna: DIY Trip

Tervezzük meg a városnézést Athén legnépszerűbb turisztikai látványosságainak listájával!

1. Látogasd meg az ókori Akropoliszt!

2. Akropolisz Múzeum

3. Országos Régészeti Múzeum

4. Barangolj a Pláka és Anafiotika környéken!

5. Séta az ókori agorán keresztül: A piactér romjai

6. A római agora és Hadrianus könyvtára

7. Panathenaic Stadion és Olimpiai Stadion

8. Kükladikus Művészeti Múzeum

9. Olympieion: Olimpiai Zeusz temploma

10. Bizánci Múzeum

11. Keress szuveníreket Monastirakiban és a bolhapiacon!

12. Panaghia Kapnikaréa templom

13. Nézd meg az őrségváltást a Syntagma téren!

14. Szent Apostolok temploma

15. Nemzeti kertek és a Zappeion

16. Demetrius Loubardiaris templom

17. Vacsorázz a Mnisikleous utcai lépcsőknél!

18. Országos Kortárs Művészeti Múzeum

19. Élvezd a kilátást a Lükabéttosz-hegyről!

20. Varvakios Agora

21. Philopappos emlékmű

22. Areioszpagosz

23. Benaki Múzeum

Klímadiagram, várható időjárás

Térkép

1. Látogasd meg az ókori Akropoliszt!

A világon kevés látnivaló hasonlítható az athéni Akropoliszhoz, amelyben a Parthenon-templom magasan áll egy sziklatömbön, és a civilizáció évszázadait figyeli. Az ókori Athén dicsőségére emlékeztető Akropolisz az ősi város központja volt, és fellegvárként működött a védett dombtetőn.

Az Akropolisz legemblematikusabb épülete a Parthenon, a klasszikus ókor legnagyobb temploma, melyet i.e. 447-től i.e. 432-ig építettek. Monumentális dór oszlopsoraival és lenyűgöző szobrászati ​​részleteivel a templom félelmetes látványt nyújt. A keleti oldalon lévő frízben a domborművek Athéné istennő születését ábrázolják.

Az Akropolisz további romjai közé tartozik a Nike Apterosz (szárnyatlan Niké) templom a bejáratnál, és az Erekhtheion , az ősi szentélyek komplexuma, amelyet i.e. 421 és i.e. 406 között építettek, de sosem fejezték be. Az Erekhtheion  komplexum leghíresebb eleme a Kariatidák tornáca, ahol a dór oszlopok helyén hat leányszobor található.

Ha alulról szeretnél gyönyörű összképet látni az Akropoliszról, menj a domb északnyugati oldalára. Utcai éttermek sorakoznak az Apostolou Pavlou sétálóutcáján (ókori Agóra nyugati oldala), és az Akropoliszra néznek. Ezen éttermek némelyike ​​tetőtéri étkezési lehetőséget is kínál, ahonnan hihetetlen kilátás nyílik az Akropoliszra. Jól látható innen a főbejárat, Nike Apterosz temploma és a Parthenon, amelyeket esténként megvilágítanak.

TIPP! A forró napokon érdemes reggel ellátogatni az Akropoliszba, majd délután a légkondicionált Akropolisz Múzeumba menni. Alternatív megoldásként felmehetsz az Akropoliszba napnyugta környékén is. A bejutáshoz szükséges hosszú sort előre váltott jegyekkel elkerülheted.

2. Az Új Akropolisz Múzeum

Athén másik legnépszerűbb látnivalója, az Akropolisz Múzeum a világ egyik legértékesebb ókori görög művészeti gyűjteményét tartalmazza. Az új létesítmény 2019-ben készült el az Akropolisz dombtetője alatt, és felváltotta a dombon lévő egykori múzeumot (itt kis ellentmondás van a neten fellelhető információkban, vagyis nem egyértelmű, hogy a régi múzeum bezárt).

Ez a hatalmas létesítmény 25 000 négyzetméter, és 14 000 négyzetméter kiállítótérrel rendelkezik. Az egyedi elrendezés egy ősi athéni környéket foglal magában.

Ez az egyik legjobb dolog Athénban, amikor a hőmérséklet délben tetőzik. Ügyelj arra, hogy a belépőjegyek megvásárlásához szükséges sor hosszú lehet, ezért a legjobb, ha előre lefoglalod a jegyeket online. Így garantált a belépőd egy adott időpontban.

Hivatalos oldal

3. Országos Régészeti Múzeum

A 19. században alapított athéni Nemzeti Régészeti Múzeum Görögország legnagyobb régészeti múzeuma és a világ egyik legnagyobb régiségmúzeuma.

A múzeum egy impozáns neoklasszikus épületben található, 8000 négyzetméteres kiállítótérrel. Öt állandó gyűjtemény látható több mint 11 000 kiállított tárggyal, amelyek átfogó áttekintést nyújtanak a görög civilizációról az őskortól a klasszikus időszakon át a késő ókorig.

Az őskori gyűjtemény az i.e. VI. évezredtől az i.e. 1050-ig terjedő időszakot fedi le (a neolitikum, kükladikus és mükénéi időszak), és bemutatja egy thérai őskori (bronzkori) település leleteit. A szoborgyűjtemény ókori görög szobrokat mutat be az i.e. VI. századtól az i.e. V. századig, köztük ritka remekműveket. A Váza és Dísztárgyak Gyűjtemény ókori görög kerámiákat mutat be az i.e. 11. századtól egészen a klasszikus római korig. A Stathatos gyűjtemény kisebb tárgyakat tartalmaz számos történelmi korszakból. A Metallurgy Gyűjteményben remek kis szobrok és fémből faragott figurák láthatók.

Cím: Patission Street 44, Athén
Hivatalos oldal

4. Barangoljon a Pláka és Anafiotika környéken



Az Akropolisz északi lejtői és az Ermoú utca között a festői szépségű Pláka városrész igen felkapott a városba látogatók körében. A történelmi terület fő vonzereje a bájos falusi hangulat. A Pláka negyed szűk sétálóutcáit és vidám kis tereit bájos bougainvillea díszítésű, pasztellfestésű házak, éttermek és üzletek szegélyezik.

A környék félreeső sarkaiban meghúzódnak a történelmi templomok, mint például a Metamórfosis templom délnyugaton és a Kapnikaréa templom északon. Egy kényelmes séta a festői környezetben tökéletes dolog, ha már eleged van a romokból és a múzeumokból.

A Plaka negyed, valamint a szomszédos Anafiotika (az Akropolisz északkeleti lejtőjén helyezkedik el) rengeteg autentikus görög éttermet kínál hívogató teraszos ülőhelyekkel. Anafiotika kanyargós középkori utcáit esténként is élvezetes felfedezni. Ez a terület a Mnisikleous utcában található étteremlépcsőjéről híres. A közeli, csendesebb utcák a domboldalon rejtőznek, amelyek aranyos kis kávézókat és éttermeket rejtenek.

A terület két fontos régészeti lelőhellyel büszkélkedhet a Pepopida utcában: a Kr.e. 1. századi római agora és a második századi Hadrianus-könyvtár .

5. Séta az ókori agorán keresztül: A piactér romjai

Az ókori Agora volt az ókori Athén piactere és a mindennapi élet központja. Ha messziről lenyűgöző kilátást szeretnél az Agorára, menj az Akropolisz északi falához vagy az Areioszpagosz dombjaira.

A legjobb hely az Agora belépéséhez az Adrianoú utca északi kapujánál (a Szent Fülöp-templom közelében). A görög „Agora” szó jelentése „gyülekezni és szónokolni”, jelezve, hogy ez a hely nyilvános beszédek helyszíne (is). Az Agora a vallás, az adminisztráció és a kereskedelem központi helye volt. Atlétikai rendezvényeket és színházi előadásokat is tartottak itt.

Az ókori Agora egyik legszembetűnőbb jellegzetessége az attaloszi sztoa, amelyet eredetileg II. Attalos király épített, és az 1950-es években rekonstruáltak. A stoa a később kivégzett Szókratész perének színhelye lehetett Kr.e. 399-ben.

Egy másik kulcsfontosságú helyszín Hephaistos temploma. Az Agora-hegyre (Kolonos Agoraios) felvezető gyalogösvényen kellemes sétával érheted el. Ez az i.e. V. századi dór templom az egyik legjobban megőrzött ókori görög templom, köszönhetően annak, hogy keresztény templommá alakították át, ami megmentette a pusztulástól. A templomot klasszikus terv alapján tervezték, hat sor 13 oszloppal, és úgy tűnik, hogy a jón frízek a Parthenon mintájára készültek.

Cím: Andrianou utca 24., Athén
Nyitvatartás, belépő: KATT IDE! 

... és, hogy milyen is lehetett itt az élet az ókori időkben?
Nézd meg a videót!


TIPP! Javaslom a "Google Lens" használatát a helyszínen, az egyes épületmaradványokra irányítva elég gyorsan megtudhatjuk éppen milyen rom előtt állunk, sőt esetleg egy részletesebb leírást is kaphatunk róla.

6. A római agora és Hadrianus könyvtára


Az ókori Agora szomszédságában található a római agora helyszíne. Bár mindez egyetlen helyszínnek tűnhet, ezeket az épületeket később építették, és az építkezés végül átterjedt az ókori görög Agora területére is. Az egyik könnyen felismerhető helyszín itt a Szelek tornya.

A római agora szélén található az ókori Hadrianus könyvtára, amelyet Hadrianus császár alapított i.sz. 132-ben. Még később, a bizánci időkben három templomot építettek a könyvtár helyének közelében (ma már ezeknek is csak a romjai maradtak meg).

Hadrianus könyvtárának egyik fala és a római agora romjai az utcáról láthatók, de ha alaposabban fel szeretnéd fedezni, jegyet kell vásárolni a romok megnézéséhez.

7. Panathenaic Stadion és Olimpiai Stadion



Az ókori Athén legnagyobb épülete, a Panathenaic Stadion ókori állapotában 50 000 néző befogadására volt alkalmas, de legtöbben az 1896-os, első újkori olimpia megnyitóján voltak benne, akkor 80 000-en ültek a nézőtéren. Ma 45 000 fő befogadására alkalmas. 

A stadion Athén egyik fő történelmi látnivalója, hisz ez az egyetlen stadion a világon, amely teljes egészében márványból készült. 

I.e. 330 körül, az athéni államférfi, Lycurgus által a Panathenai Játékokra építtetett stadiont Herodes Atticus, Athén római szenátora i.sz. 144-ben felújíttatta, ekkor került a márvány borítás az építményre. A 204 méter hosszú, 34 méter széles pályát négy dupla hermával alakították ki, ahol a futók megfordultak a versenyeken.

(Herma - Az ókori Görögországban a szobrokról azt hitték, hogy elhárítják a kárt vagy a rosszat, és védelemként átkelőhelyeken, országhatárokon, mezsgyéken helyezték el őket, templomok előtt, sírok közelében, házakon kívül, tornatermekben, palotákban, könyvtárakban. Nyilvános helyeken, az utcák sarkain, a nagy utakon jelzőtáblákként helyezték el ezeket, a távolságok feltüntetésével.)

Miután a 4. század végén I. Theodosius római császár betiltotta a hellenisztikus fesztiválokat és a véres látványosságokat, a stadiont elhagyták és az évek során romba dőlt. Fokozatosan feledésbe merült a jelentősége, és búzatábla borította a helyet.

A turisták által ma látható építmény az eredeti stadion mása, amelyet az 1896-os olimpiai játékokra építettek újjá.

A létesítmény nyáron koncerteknek és egyéb rendezvényeknek ad otthont.
Helyszín: Ardettos Hill, Athén

8. Kükladikus Művészeti Múzeum

A Kolonáki negyedben 1986-ban a Nicholas és Dolly Goulandris Alapítvány hozta létre a Kükladikus Művészeti Múzeumot. Nikolas P. Goulandris hajótulajdonos az athéni művészetek és kulturális élet jól ismert mecénása volt. Goulandris saját gyűjteménye alkotja a múzeum kiállításainak magját.

A márvány és üveg homlokzatú, elegáns, modern épületben található múzeum állandó gyűjteménye több mint 3000 tárgyat tartalmaz. A gyűjtemény az ókori görög művészetet, a Kikládok ókori művészetét (az Égei-tenger szigetei, amelyek a Mykonos melletti Delos szigetet övezik) és a ciprusi művészetet (Ciprus szigetéről) képviseli, amely az i.e. IV. századtól a i.e. VI. századig terjed.

A kiállított műtárgyak közül sok az i.e. VI. századból származik. Az elegáns, 19. századi Stathatos-kúriában ideiglenes kiállításokat rendeznek, amely a főépületből az átriumból egy átjárón keresztül érhető el.

Cím: Athén, Neophytou Douka utca 4
Hivatalos oldal 

9. Olympieion: Olimpiai Zeusz temploma

A Zeusznak szentelt Olympiai Zeus temploma, más néven Olympieion, az ókori Görögország legnagyobb temploma volt. Noha a Parthenon jobban megőrződött, azonban a romokból is látszik, hogy az Olimpiai Zeusz temploma a maga korában még monumentálisabb építmény volt. A templom építését az i.e. 6-ik században kezdték, de csak Hadrianus császár fejezte be az építkezést a i.sz. 2-ik században. 

Könnyű elképzelni, milyen nagy benyomást keltett ez a templom teljes formájában. Egykor 104 hatalmas márványoszlop támasztotta alá a grandiózus szentélyt, amiből csak 15 oszlop maradt állva, egy másik fennmaradt oszlop a földön fekszik, de a romok monumentális mérete érzékelteti az eredeti épület hatalmas méretét. A gigantikus építmény méltó szentélye volt Zeusznak, az ókori görögök leghatalmasabb istenének, akit az istenek királyaként ismertek.

Az Olympieion előtt, nem messze a bejárattól, áll Hadrianus diadalíve a Dionysiou Areopagitou végén.

A közelben, az Olympieiontól északra található egy kis park, amely Themisztoklész falának romjait és az ókori római fürdőket tartalmazza. A fürdők meglehetősen jó állapotban maradtak fenn, és olyan ingyenes látnivalók, melyeket könnyedén beilleszthetünk az Olympieion közelében tett gyalogtúrába. Közvetlenül a Vassilissis Amalias sugárút szélén, az út szélén találhatók.

Helyszín: Athén városközpontja az Athéni kapu és az Athanasiou Diakou utca közelében

10. Bizánci Múzeum

Ez az érdekes múzeum lenyűgöző betekintést nyújt a görög történelem bizánci időszakába. Egy 19. századi palotában található, amelyet eredetileg Plaisance hercegnőnek, a francia Charles-François Lebrun feleségének építettek. A múzeum értékes bizánci művészeti gyűjteményt mutat be.

A Bizánci Birodalom a Római Birodalom keleti felének öröksége volt, miután az elbukott. A negyedik század végétől, a 15. század közepéig a Bizánci Birodalom uralkodott a mai  Kis-Ázsia, és a Balkán (így Görögország) területe felett is. Ebben az időben a vallásos művészetet nagyra értékelték. A bizánci művészek remekműveket készítettek részletgazdag, csillogó mozaikokból és aranyozott ikonokból.

A Bizánci Múzeum kiállításán látható a bizánci időszakból származó, több mint 25 000 darabot számláló vallási műtárgyainak, valamint a korai keresztény, középkori és posztbizánci korszak darabjainak kincstára. A gyűjtemény szobrokat, festményeket, ikonokat, textileket és mozaikokat tartalmaz. A legfontosabbak a korai keresztény bazilikák és bizánci templomok építészeti töredékei, valamint a Dafní kolostorban ábrázolt szökőkút reprodukciója. A múzeum udvarán egy V. századi mozaikpadló pompás töredéke látható.

Cím: Vas 22. Sofias Avenue, Athén
Hivatalos oldal 
Helyszín: Ókori Agora, Athén

11. Keress (jó vételnek tűnő😉) szuveníreket Monastirakiban és a bolhapiacon!

A Monastirakiban található athéni bolhapiacon szűk utcák sorakoznak üzletekkel, ahol az ékszerektől, a csecsebecséktől a ruházatig és a mindennapi cikkekig mindent árulnak. Ez a környék egyik fő vonzereje, és éppen emiatt ez a terület nagyon egyedi hangulattal rendelkezik.

Monastirakiban nincs hiány éttermekben, a városban ez egy jó hely ebédelni, ha például gyrost vagy bármilyen hagyományos görög ételt szeretnél enni. A felkapottabb Plaka negyedtől eltérően ez a környék kicsit lazább.

A Monastiraki tér egy nyitott terület, amelyet régi és új épületek vegyesen vesznek körül. Ez egy jó hely a tájékozódásra, hisz a közelben lévő nevezetességek némelyike innen már szabad szemmel is látható. A tér egyik oldalán tábla jelzi a Bolhapiac utcáját. A térről már feltűnik a távolban az Akropolisz, és csak egy rövid sétára található a Hadrianus Könyvtár.

12. Panaghia Kapnikaréa templom

A Panaghia Kapnikaréa templom egy kis teret díszít, amely a forgalmas Ermoú utca gyalogosok számára fenntartott szakaszára nyílik. A Panaghia Kapnikaréa templom egy olyan helyszín, amely mellett valószínűleg mindenképp el fogsz sétálni amikor a városban nézelődsz. Ez a templom a 11. századi bizánci kor építészetének pompás példája, és éles ellentétben áll az őt körülvevő modern épületekkel. A 19. században, amikor Athén világvárossá fejlesztése elkezdődött, I. Ludwig bajor király közbenjárása mentette meg a lebontástól.

Építésekor az ehhez hasonló kupolás, kereszt alakú templomok voltak a jellemzőek. A 12. században a templomot kecses bejárati karzattal és négy oromfalat tartalmazó narthexszel bővítették (a nyugati végére építették). Belül a templomot 19. századi festmények díszítik, amelyek a közép-bizánci korszak ikonográfiai stílusában készültek.

Helyszín: Az Ermoú és a Kalamiótous utca sarka, Athén

13. Nézd meg az őrségváltást a Syntagma téren!


Sok turista számára izgalmas és emlékezetes élmény az őrségváltás megtekintése a Syntagma téren. Az Elnöki Gárda katonái egész évben, a nap 24 órájában állnak a Görög Parlament előtt a Syntagma téren. Az őrök hagyományos egyenruhát viselnek, hajtogatott szoknyával, bojttal és pomponos cipővel.

Az őrségváltásra az Ismeretlen Katona sírja előtt kerül sor, minden órában. A leglátványosabb ezek közül a vasárnap 11 órás, akkor ugyanis a sírra helyezett koszorút is kicserélik. Ez az emlékmű azokat a névtelen katonákat tiszteli, akik az országért harcolva haltak meg. Az emlékmű márvány domborművel rendelkezik, amely az ősi idők harcos sírját utánozza.

14. Szent Apostolok temploma

Az ókori Agora helyén a Szent Apostolok temploma volt az egyetlen épület, amely megmaradt, amikor Athénnek ezt a negyedét lebontották az Agora régészeti lelőhely feltárása miatt. A 10. században épült templom egy nymphaion (szent forrás) felett áll.

Külseje kőrisfalazatáról és díszítő kufic (arab írásmód) feliratairól nevezetes. A bizánci építészetre jellemző, hogy a templom négy oszlopra támasztott kupolával rendelkezik, az apszison és a kereszthajók felett pedig félköríves kagyló található. A kupola belsejét eredeti freskók díszítik, amelyek Pantokrátor Krisztust (mindenek uralkodóját), Keresztelő Jánost, aranyos kis kerubokat és arkangyalokat ábrázolnak. Az eredeti 11. századi ikonosztáz (ikonok fala és vallási festmények) nagy része is jól megőrződött.

15. Nemzeti kertek és a Zappeion

A görög parlament mellett található National Garden (Nemzeti kertek) egy nagy zöld terület az Olimpiai Zeusz temploma mögött, amely egyben a Zappeion otthona is. Amennyiben unjuk már a tűző napsütést városnézés közben, ez egy remek, csendes, árnyékos hely a pihenésre és a felfrissülésre. A hívogató ösvények magas fák között vezetnek, és felüdülést kínálnak az utca zajából. A kert ingyenes látogatható.

A kert szélén található a Zappeion Csarnok, ahová be lehet nézni, ha éppen nincs használatban. Az 1870-es években épült, rendezvényekre használják. A főbejáraton belül egy impozáns, oszlopokkal szegélyezett kerek, fedetlen tér található.

16. Demetrius Loubardiaris templom

A Philopappou-dombon zöldellő környezetben található ez az apró, 12. századi bizánci kápolna, ami lehetőséget kínál egy elbűvölő spirituális élményre. Az épület a Diatichisma-kapunál épült, mert az ősi hiedelem szerint az istenség védi a kapukat.

Belül a templom egyfolyosós, boltíves bazilika alakú, falait 1732-ből származó freskók díszítik. A kápolna „Loumbardiaris” (azaz „ágyús”) nevéhez kötődik a legenda, miszerint a templomot csoda mentette meg. 

Az „ágyús” becenév eredete egy 1658-as incidensből származik. Szent Dimitriosz napjának előestéjén az Akropolisz oszmán parancsnoka ágyúkat állított fel a propileaiban azzal a szándékkal, hogy a templomot és gyülekezetét lője a másnap következő ünnepnapon. Terve azonban meghiúsult, ugyanis éjjel villám csapott a lőportárolóba, megsemmisítette az ágyúkat, és megölte a parancsnokot, családját és több oszmán katonát is.

A templomot az 1960-as években D. Pikionis építész restaurálta. 

A Philopappou-hegy meglátogatásának másik fénypontja, hogy erről a helyről lenyűgöző kilátás nyílik a Parthenonra.

Helyszín: Philopappou Hill, Athén

17. Vacsorázz a Mnisikleous utcai lépcsőknél!

Éjszakai programokat keresel Athénban? Menj a Mnisikleous utcai lépcsőhöz! Az utca felső végén lévő lépcsősoron éttermek sorakoznak, esténként nagyobb tömeget vonzva.

Az éttermek minősége változó, bár némelyik egész jó, de itt inkább a hangulat a lényeg, azt nehéz felülmúlni. Semmi extra, csupán hétköznapisága és nyugodtsága a magával ragadó. Valóban, amikor az asztalok megtelnek és az emberek leülnek a kőlépcsők párnáira, kis térdig érő fapadokat emelnek ki és helyeznek el a lépcsőn, így rögtönzött asztalt készítenek. Az emberek gyakran szorosan ülnek egymás mellett, ami meghitt és barátságos élményt nyújt. (Emiatt ez a program csak abban az esetben ajánlott, ha könnyen elviseled, hogy mások belépjenek az intim szférádba.) 

18. Országos Kortárs Művészeti Múzeum


Néha úgy érezzük, hogy egy athéni látogatásnál már túlcsordul bennünk a történelem. Ahhoz, hogy enyhítsünk ezen az állapoton, menjünk a Kortárs Művészeti Múzeumba. Ez az intézmény Athén kulturális epicentruma, és otthont ad olyan időszakos kiállításoknak, amelyek a legújabb művészeti irányzatokat mutatják be.

A látogatható kiállításokon kívül a múzeum impozáns, 172 darabból álló állandó gyűjteményt vonultat fel. Ezeket a tárgyakat 78 különböző görög és külföldi művész készítette a múzeum által felkért két konkrét téma mentén.

A múzeum teljes gyűjteménye 1300 darabból áll, többségük festmény és fotó.

19. Élvezd a kilátást a Lükabéttosz-hegyről!

Amikor az Akropoliszról Athénra néz az ember, elgondolkodik azon, vajon mi az a domb a távolban. Ez lenne a Lükabéttosz-hegy, ami feltétlenül megér egy látogatást, mert a hegy tetejéről nyíló kilátás az egyik legjobb Athénban.

A Lükabéttosz-hegy egy Kréta-kori mészkődomb Athénban. Két csúcsa van, a magasabb tengerszint feletti magassága 300 méter, itt egy 19. századi Szent György-kápolna látható, az alacsonyabb 263 méter, azon egy színházat és egy éttermet találhatunk.

Ez a város legmagasabb pontja, emiatt egyedülálló kilátást nyújt az Akropoliszra, Pireuszra, sőt jó idő esetén még a Szaróni-szigetek legközelebbi tagjai is láthatók. A csúcs gyalogosan, vagy siklóval is megközelíthető (3 perces út), ami éjszaka is működik (minden nap 9:00 és hajnali 03:00 között jár), ezért erősen ajánlott éjszaka felmenni ide, hogy megnézd a város fényeit és az Akropoliszt. 

Amennyiben napközben járnál arra, szánj rá egy kis időt, szívd magadba a hely hangulatát! Igyál meg egy hideg üdítőt, vagy egyél valamit az étteremben és csodáld meg közben az egyedülálló panorámát!

Hivatalos oldal

20. Varvakios piac


Amennyiben el akarod hagyni Athén zsúfolt turistaösvényeit, és látni szeretnéd, hogyan élnek az igazi athéniak, állíts be egy ébresztést a telefonodon, hogy korán kelj, és irány a Varvakios Agora! 

A Monastiraki szomszédságában található ez az élelmiszerpiac, ami egy "igazán athéni" élmény.

A tenger és a termőföldek gazdagsága itt tárul fel a szemünk előtt, az árusok a helyieknek és a turistáknak kínálják áruikat. Egy másik közeli épületben gyümölcsöt, zöldséget és természetesen olajbogyót árulnak. A helyszínen kis éttermek is találhatók, amelyek olcsó, ízletes és laktató ételeket kínálnak. Szánj egy kis időt a folyosókon való barangolásra, és szívd magába a hangulatot! 

(Titkos TIPP! A fényképezőgépet feltétlenül hozd magaddal! 😁)

21. Philopappos emlékmű

A Philopappos-emlékmű mindössze 800 méterre található az Akropolisztól délnyugatra, érdemes egy kellemes sétát tenni oda. A "Pnyx Hill" néven ismert terület egy zöld oázis fenyőfákkal, ciprusokkal, egy pihentető kikapcsolódást jelent a túristák tömege és a kő, valamint a beton elől.

Az emlékmű (mauzoleum) az i.sz. 2. századból származik , és Gaius Julius Antiochus Epiphanes Philopappos domborműves szobrai díszítik.

Az emlékmű egy magas ponton áll, környékéről jó a kilátás nyílik a Parthenonra, az Akropoliszra és a városra.

22. Areioszpagosz

Ahogy lenézel az Akropoliszról, elgondolkodhatsz azon, vajon mit csinálnak azok az emberek azon a közeli kopasz fehér sziklakibúvón. Nos, felmásztak az Areioszpagosz tetejére, hogy gyönyörködjenek az Akropolisz és a környező városképek panorámájában.

Könnyen megközelíthető a ciprusbokrokon és egy ősi márványlépcsőn átívelő kanyargós ösvényeken keresztül. Ez a kiemelkedés népszerű úti cél azok számára, akik egy rövid túrát szeretnének tenni az athéni felfedezés részeként. Az Areioszpagoszon emellett lehet gyönyörködni a naplementében, valamint az Akropolisz és más ősi látnivalók éjszakai fényképezésére is ez az egyik legalkalmasabb hely.

(Megj.: ... hááát .... éjszaka én azért másikat keresnék. Túl sok lett a rossz arc arrafelé.)

Az Areioszpagosz Athénban az Akropolisztól északnyugatra emelkedő domb ókori görög elnevezése, tulajdonképpen ’Árész dombja’. Az Árész hadistennek szentelt domb északi lábánál ülésezett az i. e. 5. századtól az eredetileg nemzetségfőkből, később volt arkhónokból álló törvényhozó és ítélő tanács.

Phrüné hetéra az Areioszpagosz előtt (Jean-Léon Gérôme festménye, 1861)

Phrüné, athéni hetéra leginkább istenkáromlási peréről ismert, ahol a neves szónok, Hüpereidész (aki az egyik szeretője volt) védte.

Az Areioszpagosz név eredete nem tisztázott. A görög págosz/πάγοσ jelentése ’szikla’, az Areiosz/Ἄρειος előtag viszont egyaránt utalhat Arészra és a bosszúálló fúriákra, az Erinnüszekre is. Ez utóbbit látszik igazolni, hogy az ókorban az Erinnüszeknek szentelt templom állott a domb lábánál, ahol a felelősségre vonás elől menedéket találhattak a gyilkosok.

A domb ingyenesen látogatható és a nap 24 órájában elérhető.

23. Benaki Múzeum


Ha mélyebbre szeretne merülni a kultúrában, amely az Önt körülvevő történelmet szülte, lépjen be a Benaki Múzeum ajtaján. A látványos, neoklasszicista stílusú kastélyban található gyűjtemény évszázadokat ölel fel, kezdve az ókori görög műtárgyakkal, egészen a 20. századi alkotásokig.

Az itt található felbecsülhetetlen értékű kincsek mellett maga az épület is olyan látványosság, amelyet érdemes megismerni, hiszen magánlakásból vált a ma látható múzeummá.

Hivatalos oldal

Klímaadatok, vagyis milyen szokott lenni az időjárás ...

Időjárási idegenforgalmi index

... és mi várható a következő napokban? 

Pontosabb, részletesebb előrejelzésért KATT IDE!

Térkép - látnivalók

Amennyiben valami pontatlanságot találsz a leírásban kérlek jelezd a kommentek között!

Felhasznált információk:
https://www.planetware.com/
http://odysseus.culture.gr/
Wikipédia 

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A vendégmunkás invázió - 2024

Autóval Görögországba (HU-RO-BG-GR útvonalon)

Vendégmunkás invázió - 2