A vendégmunkás invázió - 2024

Mikor utazzunk? Mire számíthatunk?

A Görögországba, Törökországba, vagy a Balkánon utazók körében minden évben visszatérő kérdések az alábbiak, melyek a vendégmunkások nyári iskolaszünethez kapcsolódó vándorlásához köthetők:

- Mikor jönnek a "törökök"?
- Mennyit kell várni a határon?
- Mikor menjünk, hogy ne álljunk órákig a határon?
- ....

Autóval utazol Görögországba? Csatlakozz FB csoportunkhoz!
Saját szervezésű utazások - Telegram csatorna: DIY Trip

A legtöbb vendégmunkás (török, szerb, bulgár, görög, ...), aki a Balkán irányába utazik Németországban és Ausztriában él és dolgozik, így tömeges hazautazásuk nagyon szoros kapcsolatban van az iskolaszünetekkel.

Hosszú évek tapasztalata alapján a gyakorlottabb utazók azt szokták mondani, hogy:

- Ne indulj el hét végén!
- Ha mégis, akkor válaszd a kis határátkelőket!
- Utazz hétköznap, lehetőleg a hét első napjain!

Mint minden tapasztalati szabályban, ebben is van jókora igazság, ám ha megnézzük a statisztikai adatokat érdekes dolgokat tapasztalhatunk.
Vannak kivételek.

Az idei évre vonatkozó forgalmi jóslatokat az alábbiakban osztom meg veletek (fontos megjegyezni, hogy indulás előtt utána KELL nézni az aktuális határ információknak - a cikk végén megadom az elérhetőségeket).

Megj.: A grafikon összeállításakor az idei iskolaszüneti időszakokat összekapcsoltam az egyes tartományokban élő vendégmunkások lélekszámával, illetve figyelembe vettem a (magyar) határforgalomra gyakorolt hatásukat is.

Mi várható az idei évben (2024)?

Június 20-23

A korábbi évektől eltérően 2024-ben Németországban hamarabb kezdődik a szűnidő, emiatt korábban indulnak hazafelé a vendégmunkás tömegek. Már június 20-n megkezdik vándorlásukat dél felé, igaz ekkor még két olyan tartományból indulnak, ahol nagyon kevesen vannak, de az átlagos nyári forgalomnál már így is többen lesznek a határon. A hét végén aztán megindulnak Alsó-Szászország lakosai is, emiatt ezen a hétvégén szombaton tovább erősödik majd a forgalom, ami vasárnapra már valamelyest mérséklődik.

2024-es inváziós előrejelzés

Június 24-30

A hét első napjaiban jelentős forgalom visszaesés várható, így hétfőn-kedden úgy tűnik nyugodtan útnak indulhatunk (természetesen Röszke-1, az autópályás átkelőnk továbbra sem szerepel az AJÁNLOTT kategóriában).

A hét végén csak Ausztriában kezdődik iskolaszünet, emiatt a hét második felében fokozatosan erősödik majd a határforgalom. Az itt élő vendégmunkásokra nem jellemző, hogy megvárnák a hét végét (a szünet első napját), többen elindulnak a tanítási időszak vége előtt is hazafelé (ebben az időszakban már inkább csak kirándulások, meg amolyan levezető tanórák vannak a sógoroknál - állítólag).

Ennek ellenére a többség megvárja a hét végét, így pénteken, szombaton és vasárnap várakozhatunk hosszabb ideig miattuk a határon.

Július 1-7

A hét első napjaiban mérsékelt forgalomra számíthatunk, a hét közepén viszont már emelkedik az utazók száma, a hét végén pedig csúcsrajáratott határállomásokra számíthatnak az arra tévedők. Ez nem is csoda, hisz ekkor ugyan csak egy német tartományban kezdődik a szünet, ám ez vendégmunkásokban éppen a legnépesebb. 

Ez a pár nap szokott lenni Röszke rémálma.

Ezt a hétvégét érdemes elkerülni, mert még a kishatárokon is jelentősen megnövekszik az átkelési idő.

Érdekes viszont, hogy vasárnapra a hazautazók zöme már elhagyja a határállomásokat és jelentősen csökken a forgalom (az előző napi borzalomhoz képest).

Július 8-14

Hétfőre konszolidálódik a helyzet, átlagos forgalmú nap várható, kedden viszont már egy csendesebb, az átlagosnál gyérebb forgalmú napra számíthatnak az akkor utazók.

A hét közepén már ismét a szokásos, inváziós, átlagos forgalmú napokra számíthatunk, a hét végén viszont ismét egy három napos csúcsidőszak következik.

A hétvégi napokból péntek lesz a legdurvább, ehhez képest szombaton és vasárnap már jobb lesz a helyzet, de sok jót akkor se reméljünk! (Röszke rémálom II.)

Tartós forgalomnövekedés várható ezekben a napokban, jobb ezt elkerülni, utazz máskor!

Július 15-21

Jön a hétfő, és láss csodát, huss eltűnik a tömeg a határról. Az átlagosnál gyengébb forgalom valószínű ekkor. 

Nem tart azonban sokáig ez az idilli állapot, mert a hét közepén már átlagos forgalom várható és jön a hétvége, amikor ismét nagyobb forgalomra, több órás várakozásra kell készülni annak, aki ekkor szeretne déli határunkon átkelni.

Az iskolaszünet ugyan 3 tartományban is elkezdődik már csütörtökön, de valami különös okból kifolyólag az innen érkezők megvárják a hétvégét, és csak pénteken-szombaton okoznak dugót határállomásainkon. Ezen a két napon nagyon nem érdemes utazni, mert hosszú felesleges órákat tölthetünk várakozással a magyar határon (... és hol van még a tengerpart?!).

Vasárnapra érdekes módon már jelentősen javul a helyzet, a merészebbek akár Röszke-1-el is megpróbálkozhatnak, de a tutit ekkor is a kis határátkelők jelentik.

Július 22-28

Itt a hét első napjai nem mutatnak jelentősen kisebb forgalmat, eltérően a korábbi hétfői-keddi forgalom lanyhulástól. A hét közepétől, a hét második felében már érezteti hatását a két legnépesebb tartományban a hét végén induló iskolaszünet. Az innen startolók közül sokan nem várnak péntekig az indulással, hanem már hamarabb útnak indulnak és úgy tűnik, mintha az itt élők zöme nem is autóval utazna hazafelé.

Miért?

A korábbi adatokból az látszik, hogy annak ellenére, hogy nagyszámú az itt élő migráció, a lélekszámhoz képest az általuk okozott közúti forgalom növekedése csekély. Természetesen ekkor is többen lesznek a határokon, de a a korábbi csúcsokat meg sem közelíti a várakozók száma és a várakozási idő is elviselhető lesz ezeken a napokon.

És itt a vége, fuss el véle .... a következő napokban, július végétől már nem jön több vendégmunkás (legalábbis tömegesen), a határforgalom visszatér a normális, invázió mentes mértékre. (A grafikonon zöld vonal jelzi az ehhez tartozó átlagos forgalmat.)

Augusztusban már nyugodtan utazhatunk kedvenc nyaralóhelyünk felé, a határokon KIFELÉ nem kell már sokat várni.

Aki hazafelé jön .... arra vár a feketeleves, mert ekkor már megindulnak hazafelé a vendégmunkások, több határon is összefuthatunk velük. 

Ennek a hazafelé tartó forgalomnak a becslése elég nehéz feladat, hiszen nem köthető az iskolakezdéshez. 

Tévedtem. Lehet becsülni.

Itt olvashatod a hazafelé tartóknak készített előrejelzést:

Inváziós naptár hazafelé tartóknak

Utazás közben a pontosabb határinfókért már a korábban is említett információkra, eszközökre kell támaszkodnunk. 

Mik ezek? Lássuk!

1. Google Maps - forgalmi információk

Telefonon (is) bekapcsolható a térképen a forgalmi réteg, DE értékelhető információt csak élő mobilinternet mellett fog adni.

Valami ilyesmit kell látni ...
A telefon jobb felső sarkában lévő hamburger ikonra kattintva jön elő a térkép típust választó menü.

2. BorderWatcher applikáció

Androidra, IOS-re letölthető, tessék használni! Ehhez is szükséges az élő netkapcsolat (esetleg egy határhoz közeli benzinkúton a free Wi-Fi ... de mire a határra érsz ne lepődj meg, ha változott a helyzet).

3. FB határfigyelők, stb. csoport

Akinek van ideje ezt is böngészheti, és tudjátok mi kell hozzá ... élő intenet kapcsolat.

4. Görögországba(n) autózók FB csoport

Itt osztjuk meg azokat az infókat, amiket utazás közben tapasztaltunk. Az utazás tervezéséhez is találhatsz sok hasznos dolgot, pl. térképes látnivaló kereső, útleírások, autópálya díjak, .... 

5. Police.hu

A rendőrség weboldalán is találhatók információk a várakozási időkről, de ezt elég hektikusan frissítik, különösen akkor, amikor amúgy is sok a munka.

Remélem még időben érkezett a jóslat, és tudod használni!

Mindenkinek jó utat kívánok!

A kis betűs rész .... a fentiekben szereplő előrejelzéseket megpróbáltam minél több információ alapján készíteni, de mérget azért ne vegyél rá! Amennyiben a valóság eltérne az itt szereplőktől, azért semmi felelősséget sem vállalok. Amennyiben jelzed, mit tapasztaltál, akkor megköszönöm és a következő évben megpróbálom beépíteni az előrejelzésbe.

Üdv: Török László

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Autóval Görögországba (HU-RO-BG-GR útvonalon)

Vendégmunkás invázió - 2