Thesszaloniki útikalauz

... a 11 legjobbra értékelt turisztikai látványosság Szalonikiben

Thesszaloniki (más néven Szaloniki) egy nagyváros kozmopolita kultúráját és energiáját kínálja egy kisebb város barátságos légkörével és varázsával. 

Ez a tökéletes hely az igazi Görögország megismeréséhez Athén tömege és zsúfoltsága nélkül. Ráadásul a tengerre néző kilátás csodálatos. Ez az elragadó város lenyűgöző többnemzetiségű örökséggel rendelkezik, különböző civilizációk, köztük a rómaiak, a velenceiek és az oszmán törökök mind nyomot hagytak a városon. A látogatókat lenyűgözik az ősi romok, a bizánci templomok és a világszínvonalú régészeti múzeum, amely Görögország egyik legnépszerűbb látnivalója. Szaloniki látogatásának másik fénypontja az ízletes helyi konyha. A hagyományos éttermek és a hétköznapi tavernák a régió legfinomabb kulináris ételeivel kápráztatják el az étkezőket. Szaloniki a zenei életéről is híres, és az év szinte bármely szakában élő zenekari fellépések zajlanak a város különböző helyszínein (de az utóbbi időben kéregető utcazenészekkel is összefuthatunk a városban). 

Autóval utazol Görögországba? Csatlakozz FB csoportunkhoz!
Saját szervezésű utazások - Telegram csatorna: DIY Trip

Thesszaloniki legnépszerűbb látnivalóit és programjait tartalmazó listánk segítségével megismerheti a legjobb helyeket:

1. Galerius Rotunda (Szent György-templom)
2. A Fehér torony: Az oszmán-kori sáncok emléke
3. Agios Dimitrios templom
4. Galerius boltíve
5. Thesszaloniki Régészeti Múzeum
6. Ano Poli (Felsőváros)
7. Bizánci falak (ősi sáncok)
8. Szent Apostolok temploma
9. Szent Szófia templom
10. Panagia Halkeon templom
11. A Macedón Harc Múzeuma
Thesszaloniki látnivalóinak és programlehetőségeinek térképe
Klímadiagram, időjárás

1. Galerius Rotunda (Szent György-templom)

Belépőjegy árak, nyitvatartás IDE KATTINTVA!

A Galerius Rotunda Szaloniki legcsodálatosabb ókori emléke. A negyedik század elején épült, valószínűleg Galerius római császár mauzóleumának szánták (bár később aztán nem itt temették el), és a Galerius palotát és Galerius ívét magában foglaló komplexum része volt. Nagy Theodosius császár, akit Thesszalonikiben kereszteltek meg, a mauzóleumot keresztény templommá alakította át a negyedik század végén. A 10-12. században a Rotunda Thesszaloniki székesegyháza volt. Az oszmán uralom alatt az épületet mecsetté alakították át, a Rotunda mellett álló minaret az iszlám korszak emléke. A törökök alóli 1912-es felszabadulás után a Rotunda Szent György-templommá (Agios Georgios) alakult át. Ez a grandiózus szentély lélegzetelállító benyomást kelt. A több mint 24 méter átmérőjű és 30 méter magas Rotunda a római Pantheonhoz hasonló hengeres kupolás szerkezettel rendelkezik. Belül pompás mozaikok díszítik a kupolát és a boltíves mélyedéseket is. Az UNESCO világörökségi listáján szereplő Rotunda mozaikjai a bizánci (ókeresztény) művészet remekei. A kupola közepén a mozaik hiányzik, de alatta arany alapon bájos angyalfigurák és építészeti homlokzatok láthatók. A Galerius Rotunda szobormúzeumnak ad otthont, és időszaki kiállításokat is bemutat.

2. A Fehér torony: Az oszmán-kori sáncok emléke

Belépőjegy árak, nyitvatartás IDE KATTINTVA! 

Szaloniki legismertebb nevezetessége, a Fehér torony egy kellemes sétával érhető el a tengerparti sétányon. A törökök által 1530 körül épített impozáns tornyot az oszmán időkben főként börtönnek használták. A sétány déli végén, egy kis nyilvános parkban álló Fehér-torony (Lefkós Pyrgos) egykor a város oszmán kori sáncainak része volt. Az erődfalak köre mára már nem marad teljesen érintetlen, a Fehér Torony a tenger felőli védelem egyetlen emléke.
Az érdeklődők látogathatják a tornyot, és feljuthatnak a tetején lévő kilátóba, ahonnan pazar kilátás nyílik a városra és a kikötőre.
A Fehér Toronyban található a Bizánci Kultúra Múzeumának állandó gyűjteménye is. A múzeum kiállításai Thesszaloniki bizánci történelmén és művészetén vezetik végig a látogatókat az i.sz. 300 körüli időszaktól egészen a város törökök általi 1430-as elfoglalásáig. A gyűjtemény számos műtárgyat tartalmaz, például ókeresztény érméket, vázákat, mozaikokat, falfestményeket és liturgikus tárgyakat.
A Bizánci Kultúra Múzeuma a modern görög művészetről szóló időszaki kiállításoknak és a modern görög kultúrához és történelemhez kapcsolódó tematikus kiállításoknak is otthont ad.
A látogatók értékelni fogják a múzeum kávézóját árnyékos kültéri teraszos ülőhelyekkel és ajándékbolttal, ahol a múzeumban bemutatott régiségek és bizánci művészet ihlette könyveket és ajándéktárgyakat árulnak.

Hivatalos oldala: https://mbp.gr/en

3. Agios Dimitrios templom


Az Agios Dimitrios templomot a város védőszentjének, Dimitriosz római katonának szentelték fel, akit ezen a helyen végeztek ki 306-ban. Akkoriban ezen a helyen római fürdő állt, a gyilkosságot pedig a könyörtelen Galerius császár rendelte el, a keresztényüldözés időszakában.
313-ban a szentnek a fürdőben emlékhelyet alakítottak ki, majd a 4. században Szent Demeter mártírhalálának helyén templomot építettek. Évszázadokon át zarándokok érkeztek a Bizánci Birodalom minden részéről, hogy tiszteljék a szent ereklyéit, amelyeket az ikonosztáz előtti szarkofágban őriznek.
A 7. században az eredeti kis templomot egy nagyobb öthajós bazilika váltotta fel, amely ma is áll.
1492-ben a törökök elfoglalták Szalonikit, a templomból mecset lett, a freskókat bevakolták, a keresztények istentiszteleteiket a templom északnyugati részén a római fürdőből megmaradt helyiségben tarthatták meg, ide kerültek Szent Demeter ereklyéi is.
A templom helyreállítása 1907-ben még török uralom alatt megkezdődött. A hozzáépítéseket és a vakolatot eltávolították, majd 1912-ben újraszentelték a templomot. Az 1917-es tűzvész hatalmas károkat okozott az épületben. A tető beomlott a mozaikok és freskók jelentős része megsemmisült. A templom restaurálásához 1930-ban kezdtek hozzá és az 1948-ig tartott. Igyekeztek a század elején készített felméréseket, rajzokat, fényképeket felhasználva az eredeti állapotokat helyreállítani.
A ma idelátogató vallási zarándokok és a turisták egyaránt rácsodálkoznak a templom pompás belső terére. A gazdagon díszített szentély 53 méter hosszú és 33 méter széles, a legnagyobb Görögországban. A díszek közé tartoznak a finoman faragott széksorok, a sokszínű márványoszlopok, a káprázatos csillár a központi folyosón és a korai Bizánci Birodalom gyönyörűen felújított, aranyozott mozaikjai.
Ma a Szent Demeter (Agios Dimitrios) templom a város fő temploma. A turisták a minden nap nyitva tartó templomot ingyenesen látogathatják.

Cím: 97 Agiou Dimitriou, Thesszaloniki

4. Galerius diadalíve


Az Egnatia utcától Szaloniki városközpontja felé sétálva érjük el Galerius diadalívét (Apsída Galeríou), amely egy ókori római emlék, körülbelül i.sz. 298-299-ből származik. A diadalívet a 298-as - a mai Örményország területén lévő - Satala-i csata emlékére építtette a császár, ahol Róma légiói megsemmisítő csapást mértek az Új Perzsa Birodalmat vezető Narses sah seregére.
Ez a boltív volt az ókori város főbejárati kapuja. A központi boltív alatt haladt el a fontos Via Egnatia útvonal, amivel Galerius győzelmének fontosságát kívánta hangsúlyozni. Az útra merőlegesen, a boltív hossztengelye mentén található út kötötte össze a 125m-re lévő Rotundát, az ellenkező irányban 235 méterre lévő Palotával.
Az eredetileg 8 pilléren nyugvó szerkezetből a nyugati oldal három pillére maradt meg. A két nagyobb, amelyeket egy boltív köt össze, márvány homlokzattal rendelkezik, amelyet domborművek díszítenek.
A füzérekkel elválasztott domborművek Galerius császár hadjáratainak csatajeleneteit ábrázolják. Ezek a díszesen faragott domborművek a legszebbek közé tartoznak.
A mostoha időjárás ellenére, ezek a domborművek sokkal jobban megőrződtek, mint a római Konstantin diadalívének korabeli, i.sz. 315-ből származó domborművei.

5. Thesszaloniki Régészeti Múzeum

Belépőjegy árak, nyitvatartás IDE KATTINTVA! 

Ez a híres múzeum a Thesszalonikiben, valamint az egész ókori Macedóniában feltárt műtárgyak kiváló gyűjteményét mutatja be. A gyűjtemény az őskortól a késő ókorig terjed. Mindenképpen nézze meg az archaikus kortól a késő római korig terjedő szobrokat. Több szoba egy időszámításunk előtti hatodik századi származó jón templomból építészeti elemeit mutatja be.
Más kiállítások a pieriai Makriyalo neolitikus településről származó ásatási leleteket, valamint a Galerius császár által épített ősi palota leleteit és egy macedón sír rekonstrukcióját mutatják be Ayia Paraskeviben.
A múzeum előcsarnokában található vitrin egy neolitikus lelőhely leleteit mutatja be, az ásatás menetéről szóló információk kíséretében.
A múzeum kávézója kellemes szabadtéri terasszal rendelkezik. Van egy ajándékbolt is, amely az ókori görög kultúráról szóló könyveket, valamint ókori görög kerámiák és ékszerek másolatait árulja.

Cím: Manolis Andronikos utca 6. Hanth tér, Szaloniki

Hivatalos oldal: http://www.amth.gr/

6. Ano Poli (Felsőváros)


Az Ano Poli a történelmi óváros, amely dombtetőn elhelyezkedő fekvése miatt Felsővárosként ismert. A felsőváros az Odós Olympíadosról érhető el, ez az a kanyargós utca, amely összeköti az északi alsó várost az óváros falaival és a fellegvárral.
Ezt a hangulatos negyedet meredek, kanyargós utcái és sétálóutcái jellemzik. Az oszmán kor számos megmaradt szökőkútja mutatja a negyed építészetében a török ​​hatást.
Az Ano Poliban számos figyelemre méltó történelmi templom található, köztük a Szent Katalin-templom, Illés próféta temploma, a Taxiarchák (Arkangyalok) temploma, a Szent Apostolok Egyháza, Agios Nikolaos Orfanos temploma és a kihagyhatatlan Ósios Davíd templom, amely az V-VI. században épült, és híres Ezékiel próféta látomását ábrázoló pompás mozaikjáról.

7. Bizánci falak (ősi sáncok)


Nem sokkal azután, hogy Szalonikit (i.e. 315-ben) megalapították, a várost védőfallal vették körül, hogy ellenálljon Pyrrhus epiruszi király (i.e. 285-ben) és a kelták támadásainak (i.e. 279-ben). Később Nagy Konstantin megerősítette a falakat, és a Bizánci Birodalom tovább folytatta az erődítési munkálatokat.
Az i.sz. 14-15. században a török ​​hatóságok további védelmi építményeket és tornyokat építettek, többnyire velencei hadmérnökök segítségével.
A 19. századig az óvárost nyolc kilométer hosszú folytonos fal vette körül. Sajnos az oszmán kormány lebontotta az ősi falakat, hogy modernizálja és "szépítse" a várost. A közelmúltban azonban a falakat szakaszosan eredeti állapotukba állították vissza.
Ma Thesszaloniki megmaradt falai körülbelül 4 km hosszúak. A fal-túra kiváló kiinduló pontja az egyetemtől északra található Evangelistria temető. Innen a hatalmas, 15. századi kerektorony, a Trigonion (vagy Alysos torony), majd Palaiologina Anna Torony felé vegyük az irányt. Az ősi Akropolisz helyén lévő Citadella legmagasabb pontján áll a Heptapyrgion ("Hét torony"), amelyet korábban börtönként használtak Ez utóbbi nem azonos a Konstantinápolyi - ma Isztambul - Héttoronnyal (törökül Yedikule), amelyet Gárdonyi Géza "Egri csillagok" c. könyvéből ismerhetünk. Innen nyugatra haladva a Letaia kapun át a Szent Apostolok templomához, majd a Demokrácia térig (Platía Dimokratías) juthatunk.

8. Szent Apostolok temploma


Az UNESCO által védett Szent Apostolok temploma (Agioi Apostoloi) az óváros szélén, a bizánci falak közelében található. Ezt a 14. századi bizánci templomot keresztes alaprajzra tervezték, öt kupolával és igényesen mintázott téglafallal.
A késő bizánci építészet jellegzetes vonása a főkupola, amely a kereszt hordóboltozata fölé emelkedik a többi kupolával a karzat sarkain.
A török ​​időkben a templomot mecsetként használták, Soguk Su Camii néven ("A hideg forrás mecsete"). A templom látványos, késő bizánci korszakból származó freskókkal és mozaikokkal büszkélkedhet, amelyeket az 1940-es helyreállítási munkálatok során fedeztek fel.
A templom északi oldalán található egy ciszterna, amely az egykori Szent Apostolok kolostorához tartozott.
A Szent Apostolok temploma vallási szertartásokat tart a helyi közösség számára, és naponta látogatható.

9. Agia Sofia (Szent Zsófia) templom


A Hermes utca (Odós Ermoú) keleti végén található a Szent Zsófia templom, a város egyik legfontosabb történelmi temploma. A templom az UNESCO Világörökség listáján szerepel Thesszaloniki más figyelemre méltó ős-keresztény és bizánci emlékeivel együtt.
A kupolás templom a nyolcadik században épült háromhajós keresztes terv alapján. A 9. és 10. században, az ikonoklasztikus konfliktus (képrombolás) után, a templomot kifejező figurális mozaikokkal díszítették, köztük az apszisban az Istenszülő, a kupolában pedig a Mennybemenetel mozaik ábrázolásával.
Figyelemre méltóak az oszlopfők is, amelyekről úgy vélik, hogy egy ötödik századi épületből származnak. 1204 és 1430 között a Szent Zsófia-templom volt Thesszaloniki nagyvárosi temploma (katedrálisa), melyet a török ​​időkben mecsetté, az Aya Sofya Camii-vé alakították át.
Az épületet 1890-ben egy tűzvész után restaurálták, és sértetlenül vészelte át az 1917-es nagy tűzvészt is.
A Szent Zsófia templomot a helyiek gyakran használják esküvők megünneplésére. A rendezvények időszakán kívül a templom látogatható a nagyközönség számára.

10. Panagia Halkeon templom


Az ókori római régészeti lelőhelyek közelében a Panagia Halkeon templom a bizánci építészetet példázza kereszt alakú formájával, négy kupolájával, valamint boltíves és oszlopos homlokzatával. A tervezést a Bizánci Birodalom fővárosának, Konstantinápolynak a műemlékei ihlették.
A szentélyt a bizánci birodalom idejéből származó freskók díszítik, amelyek a 11-14. századból származnak.
A város elfoglalása után, 1430-ban az oszmánok mecsetté alakították a templomot, de az oszmán uralom alóli felszabadulást követően, 1912-ben a görögök ortodox templommá alakították vissza.
A helyiek "Vörös templomnak" hívják, mert az egész épület téglából készült.
A templom nyitva áll a nagyközönség számára minden nap reggel 7 órától déli 12 óráig.

Cím: 2 Halkeon Street, Szaloniki

11. A Macedón Szabadságharc Múzeuma


A 19. századi neoklasszicista épületben található múzeum a macedón szabadságharcot ismerteti meg a látogatókkal, melyet a macedónok (főként görögök és bolgár) alattvalók vívtak 1893 és 1912 között az elnyomó törökök ellen. A gyűjtemény csupán 1900 és 1912 közötti időből származó műtárgyakat és fényképeket tartalmaz.
A legérdekesebb kiállítási tárgyak az 1904 és 1908 között zajló harcok vezetőinek fegyverei, egyenruhái, emléktárgyai és személyes tárgyai.
A kiterjedt fotógyűjtemény 1350 kortárs fényképet tartalmaz. A 19. század végén és a 20. század elején a macedón tájról készült magyarázó térképek, könyvek, újságok és festmények is láthatók.
A múzeum hétfőn, kedden, csütörtökön és pénteken 9-14 óráig tart nyitva; szerda reggel 9-től este 8-ig; és szombaton 10 órától 14 óráig.

Cím: Proxenou Koromila utca 23., Szaloniki

Hivatalos oldal: http://imma.edu.gr/en/imma-home-en/

Térkép



Klímadiagram - milyen szokott lenni ...



Mikor utazzunk?
Az alábbi grafikon a városnézéshez legoptimálisabb időszakot mutatja ("best time"). Ilyenkor a legkellemesebb a városban sétálni, minimális az esélye annak, hogy az időjárás zavarná a nézelődést. Természetesen máskor is lehet menni, de akkor vagy az eső, vagy a hőmérséklet (hideg idő, esetleg forróság) teheti kellemetlenné a városnézést. A grafikonok az egyes időjárási paraméterek "jóságát" szemléltetik.

... és hogy mi várható a következő napokban?
A pontosabb, részletesebb
 várható időjárásáért KATT IDE!

A felsoroltakon kívül természetesen más látnivalók is sorakoznak a városban, melyek végigjárásához több nap szükséges, így akár egy hosszú hétvégi kiruccanásra is tökéletes helyszín Thesszaloniki.


Felhasznált információk:
https://www.planetware.com/
http://odysseus.culture.gr/
Wikipédia



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A vendégmunkás invázió - 2024

Autóval Görögországba (HU-RO-BG-GR útvonalon)

Vendégmunkás invázió - 2