Miért kék-fehérek a görög szigetek házai?

Kék-fehér házak Szantorini-szigetén

A világhírű úti célok, mint például Mikonos és Szantorini könnyen azonosíthatók a fényképeken, részben sajátos építészetüknek köszönhetően. Az influenszerek is szeretnek szelfiket készíteni a szigetek fehérre meszelt házai előtt, melyeket kék festés díszít és az ajtók, ablakok is kék színűek. 

No, de miért kék-fehérek a házak a görög szigeteken?

Sokan Görögország ikonikus színeiként ismerik a kéket és a fehéret, hiszen ezek a görög zászló színei. A fényes tengert és az ég kékjét jelképezik, ahogy azt a Földközi-tengeren sokfelé láthatjuk.

A Kükládok szigetcsoport szigetein az otthonok jellegzetes kék-fehér színe azonban nem a görög zászló szimbolikáján alapul. Valójában több, kimondottan prózai oka is volt a görög szigetek ikonikus építészeti jellemzőinek kialakulásában. 

1. Nyáron a lakások lehűtése

A szigeteken, például Mikonoson, Paroson és Naxoson számos ház eredetileg kőből épült. Ez praktikus döntés volt, mivel fát nem volt könnyű találni a sziklás égei-tengeri szigeteken.

A sziklás terep azonban sötétebb színű. Ez problémát jelentett az erős napsütésű görög nyarakon. A sötét kövek elnyelték az otthonokra eső fényt, az hővé alakulva elviselhetetlenül felforrósította a belső tereket.

Ezt a hatást kiküszöbölendő, elkezdték a házak tulajdonosai fehérre festeni kívülről a kőből épült falakat, hogy lehűtsék belső tereiket. A fizika működött, és hűvösebbek, kényelmesebbek lettek a festésnek köszönhetően az otthonok. 

2. Mi köze a kolerának a lakberendezéshez?

1938-ban törvényt hoztak, amelyben elrendelték az otthonok kék-fehérre történő festését. Görögországban akkoriban kolerajárvány szedte áldozatait Ioannis Metaxas diktatúrája idején. A betegség megfékezése érdekében Metaxas megparancsolta a polgároknak, hogy meszeljék ki otthonaik falait.

Ez ma talán furcsán hangzik, de a házak festésére használt meszelés mészkövet tartalmazott, az pedig erős fertőtlenítőszer, és akkoriban nem sok mást ismertek erre célra.

Nem volt mit tenni, a görögök fehérre meszelték otthonaikat, hogy fertőtlenítsék a lakásokat és csökkentsék a kolera terjedését.

3. És honnan származik a házak kék színe?

A görögországi Amorgos sziget, melynek legmagasabb pontján régi szélmalmok láthatók

Bár a kék a legelterjedtebb az ajtókat, redőnyöket kiemelő színként a kükladikus szigeteken, de nem ez az egyetlen. Amennyiben több szigetet is bejárunk, a kék mellett vörös, zöld és barna színezéseket is észrevehetünk a házakon. Az élénk kék szín azonban ennek ellenére is uralja a kükladikus tájat. 

Miért van ez?

Az itt élő emberek sosem gazdagságukról voltak híresek, takarékoskodtak, próbálták a csökkenteni a költségeiket. A halászok, tengerészek annak a festéknek a maradványát használták lakásuk színesítésére, ami hajóik festése után megmaradt és összetevői miatt általában a kék volt a legolcsóbban elérhető festék színező.
(A görög szigeteken lévő otthonokban használt kéket mészkő és egy „loulaki” nevű tisztítószer keverékéből készítették (amely egyfajta kék hintőpor volt), és a legtöbb szigetlakó otthonában megtalálható volt. Így a  kék festék nagyon könnyen elkészíthető szín volt.)

A demokrácia mellett a diktatúra is elég gyakori államformája volt Görögországnak ... és bizony a katonai diktatúra (1967-74) egyedi színvilágot kényszerített rá a görög szigetekre. A rezsim úgy gondolta, hogy a színek hazaszeretetet inspirálnak, és a görög nacionalizmust tükrözik.

Végül 1974-ben törvényt fogadtak el, amely előírta a görög szigeteken lévő otthonok kék-fehérre festését.

Bár ez a szabályozás mára lazult, a görög szigetek kék-fehér színei hatalmas vonzerővé váltak a turisták számára, emiatt sok szigetlakó továbbra is ilyen színekkel festi otthonát. 

A kükladikus szigeteken barangolva, a látogatók könnyen találhatnak olyan otthonokat, melyek falait csupasz kövek, vagy ahhoz hasonlóan színzett falak fedik. A kék és a fehér azonban továbbra is dominál a görög szigetek színvilágának alakításában, és a szigetek világszerte ismertek erről a "turista mágnes" színsémáról.

(Forrás: greekreporter)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A vendégmunkás invázió - 2024

Autóval Görögországba (HU-RO-BG-GR útvonalon)

Vendégmunkás invázió - 2