Menjek? Ne menjek?

Utazás kockázatokkal ...

Minden utazás rizikóval jár, csak nem mindegy mennyivel. A személyes tűréshatár jelentősen változó mértékű, az alábbiakban egy sok szempontot (lásd. *) figyelembe vevő elemzés eredményét láthatod, az utazókra leselkedő veszélyek súlyosságát színekkel szimbolizálva.
Az alábbiakban az A3M Global Monitoring GmbH aktuális elemzésének eredményeit olvashatod. Kiadványuk rendszeresen frissül, érdemes náluk tájékozódni.

(*) A kockázati besorolás a következő kategóriák értékeléseiből áll :
Be- és kilépés, közlekedés (repülőgép / légi közlekedés, távolsági tömegközlekedés, helyi tömegközlekedés, taxik, autók / bérautó, egyéb közlekedési eszközök), sztrájk, infrastruktúra (pénz, telefon / mobilkommunikáció, internet, villany), egészség (védőoltások, fertőzésveszély, higiénia, egészségügyi ellátás), természeti veszélyek és a környezet, biztonság (bűnözés, tüntetések / zavargások, terrorizmus, fegyveres konfliktusok), gazdasági biztonság (korrupció, ipari kémkedés) és speciális kockázatok (kulturális sajátosságok, LMBTQ), női utazók, a büntetőjog sajátosságai és egyéb kockázatok).

Számos tényező játszik szerepet az országok és régiók osztályozásában. Azokat az országokat és régiókat, ahol az utazóknak az utazás előtt tájékozódniuk kell az országspecifikus kockázatokról, narancssárga és piros jelzőszínnel jelölik. Elvileg azonban a releváns információkat olyan országokban is tárolják, ahol alacsonyabb az utazók kockázata.

Az eredeti INNEN letölthető.

Nagyon alacsony kockázat (sötétzöld)

Az utazás általában nagyon alacsony kockázattal jár. Az ország, a régió korlátozás nélkül bejárható.
Az utazók elleni erőszakos bűncselekmények ritkák, és nincsenek kiemelkedő természeti veszélyek és egészségügyi kockázatok. A biztonsági erők és a mentőszolgálatok gyorsan és megbízhatóan rendelkezésre állnak. A közlekedés és az infrastruktúra területén magas színvonalúak. Terrorszervezetek működhetnek az országban, de nagyon korlátozottan. Absztrakt terrorfenyegetést ezért itt nem rögzítünk. Az erőszakos tiltakozások általában ritkák és/vagy lokálisak. A sztrájkok nagyon ritkán érintik az elemi szolgáltatásokat (pl. soha, vagy rendkívül ritkán rendőri és orvosi sztrájk). Vannak viharok, de ritkán pusztítanak nagy területen.

Alacsony kockázat (világoszöld)

Az utazás csekély kockázattal jár. Az ország, a régió kevés megkötéssel bejárható.
Vannak sztrájk, egészségügyi, természeti veszélyek, bűnözési és/vagy demonstrációs kockázatok, amelyek hatással lehetnek az utazásra, és speciális intézkedéseket igényelnek. Ezért figyelembe kell venni az országspecifikus kategóriákat. Például utazási korlátozásokat sztrájkok, trópusi betegségek, különleges természeti veszélyek (földrengések, trópusi viharok, szezonális viharok), erőszakos bűncselekmények vagy fokozott tiltakozások okozhatnak. Az utazóknak a helyzetleírásokat és a viselkedési utasításokat kell használniuk, hogy tájékozódjanak a lehetséges kockázatokról a helyszínen.

Fokozott kockázat (sárga)

Az utazás fokozott kockázatokkal jár . Az ország, a régió azonban messzemenő óvintézkedések nélkül bejárható .
A biztonsági helyzet feszült a széles körben elterjedt erőszakos bűncselekmények miatt és/vagy jelentős egészségügyi kockázatok, természeti veszélyek vagy speciális kockázatok állnak fenn. A helyszínen elhúzódó, heves tiltakozások lehetségesek. Az utazás előtt az utazók tájékozódjanak a helyszínen a kockázatokról a helyzetleírások és a viselkedési utasítások segítségével, kövessenek további viselkedési utasításokat és fokozott éberséget tanúsítsanak.

Magas kockázatú (narancs)

Az utazás nagy kockázattal jár . Az ország, a régió csak nagyobb megszorításokkal látogatható . Az utazás előtt fontos óvintézkedéseket kell tenni (pl. biztonsági koncepció az utazáshoz). Ezekre a területekre való utazás többnyire nem ajánlott.
A biztonsági helyzet az ország egyes részein rendkívül feszült a fegyveres konfliktusok, a terrorszervezetek, a kiterjedt erőszakos bűnözés és/vagy a gyakori zavargások miatt. Az érintett területek nehezen megközelíthetők az utazók számára is. Az utazást megelőzően az utazók tájékozódjanak a helyi kockázatokról a helyzetleírások és a viselkedési utasítások segítségével, kövessék a viselkedésre vonatkozó átfogó utasításokat, és különösen óvatosak legyenek. A helyszínen gyakran speciális biztonsági intézkedésekre van szükség.

Nagyon magas kockázat (piros)

Az utazás nagyon nagy kockázattal jár . Az országba, a régióba csak jelentős korlátozásokkal, vagy egyáltalán nem lehet utazni . Az utazás előtt átfogó óvintézkedéseket kell tenni (pl. biztonsági koncepció az utazáshoz). Az utazás részletes tervezése feltétlenül szükséges előre. Általában nem ajánlott ezekre a területekre utazni.
A biztonsági helyzet rendkívül feszült a fegyveres konfliktusok, a terrorszervezetek, a tömeges erőszakos bûnözés és/vagy zavargások miatt, és az ország nagy része nem vagy alig áll állami irányítás alatt. A biztonsági erők és a mentőszolgálatok nem vagy alig állnak rendelkezésre. Az érintett területek nehezen megközelíthetők az utazók számára is. Ne utazzon a területre anélkül, hogy először tájékozódna a helyi kockázatokról a helyzetleírások és a viselkedési utasítások alapján, követve az átfogó viselkedési utasításokat, és nagy körültekintéssel.


Forrás:global-monitoring.com


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A vendégmunkás invázió - 2024

Autóval Görögországba (HU-RO-BG-GR útvonalon)

Vendégmunkás invázió - 2