Mikor utazzunk Görögországba?

Mikor? Mikor? Hát bármikor!


Előzmények ... 

Miért született ez a poszt?
A napokban láttam egy Youtube vlogon, hogy lakóautóval körbeutazta egy baráti társaság Görögországot decemberben és januárban. A videók készítője szerint minden "ronda, lepusztult, ..." volt, amerre csak jártak.
Minden országnak vannak olyan részei, amelyeket nem tesznek kirakatba, de csak ezeket összegyüjteni .... ezért kár volt odautazni. 

A savanyú szájízt elkerülheted, ha előtte megnézed a lenti linken szereplő információkat és így szervezed az utazást.

No persze, ahogy a címben is írtam "bármikor utazhatunk", ez teljesen igaz, csak épp nem mindegy, hogy a terveink szerint mit szeretnénk látni és a valóságban mit tudunk csinálni. A sok más (jobbára állandó) tényező közül az időjárás az, ami időről-időre változik és ezzel meg is határozza az évnek azokat az időszakait, amikor kellemes idő van a kiránduláshoz és azt is mikor van a legjobb idő a strandoláshoz. És vannak nem, vagy kevéssé ajánlott időszakok is ...

Na persze, vannak a jegesmedve típusú nyaralók, akik képesek az áprilisi, 17-18 fokos vízben is csobbanni egy jót, de itt most arra keressük a választ, hogy mikor a legjobb, mikor optimális az időjárás a túrázáshoz, vagy antik romok felkereséséhez, illetve a strandoláshoz.

Triviális válasz: "természetesen nyáron".

És ennél nagyobbat nem is tévedhetünk. Nem, nem így van, legalábbis Görögország nagy részén a strandszezon nem feltétlenül egyezik meg a kultúrális kirándulások, vagy a túrázás, természetjárás optimális idejével.

Görögország egy mediterrán ország, enyhe, csapadékos téllel és száraz, meleg (vagy inkább sokszor már forró) nyárral.

Amennyiben pusztán csak a szigorú számokat nézzük:

  • az ország területe 131 990 km², 
  • ebből 107 000 km² az összefüggő szárazföld (alig nagyobb Magyarországnál) és
  • majdnem 25 000 km² a szigetek területe. 

A szigetek viszont körülbelül kétszer akkora területen vannak elszórva a tengerben, mint maga a szárazföldi rész, így ha a teljes (tengerekkel együtt mért) területét vesszük az országnak, már nem is olyan kicsi és bizony adódhatnak jelentős  időjárásbeli eltérések a kiterjedt terület miatt.

A Weatherspark weboldalon a Föld tetszőleges pontjára, így Görögországra is lekérdezhetjük az időjárási statisztikai adatokat és ezek alapján már könnyen eldönthetjük, hogy érdemes-e elutaznunk a kiszemelt helyre, minden a terveink szerint történik-e majd és nem fogunk-e nagyot csalódni, mert nem tájékozódtunk előre az időjárás alakulásáról.
(Az itt elérhető adatok sokéves átlagok, ami az adott időszakban a legvalószínűbb érték, de napi szinten természetesen lehetnek ezektől - akár jelentősebb - eltérések is, emiatt érdemes indulás előtt és nyaralás közben is figyelemmel kísérni a friss, pár napos távra szóló előrejelzéseket, és ha tudjuk, ezek figyelembe vételével rugalmasan módosíthatjuk terveinket. Lásd a poszt végén található "Hasznos dolgok"-at!)

Nézzünk meg néhány nagyobb, turisztikailag jelentős város (terület) időjárási jellemzőit! Nem hőmérsékleti és csapadék grafikonokat akarok mutatni most nektek (azok is szerepelnek az oldalon), hanem a weboldal speciálisan ezekre a témákra kidolgozott, turisztikai és strandolási diagramjait vesszük sorra.
(Az indexek számolási módszerét megtalálod a Weatherspark oldalán.)

Akkor jönnek különösen jól ezek az adatok, ha például már év elején meg kell mondani a munkahelyünkön, mikor szeretnénk kivenni a hosszabb nyári szabadságunkat.

Mikor menjünk túrázni? és Mikor menjünk a strandra?

Vegyük először sorra a szárazföldi részen található nyaralóközpontokat!

Katerini

Katerini a sokak által kedvelt Paralia (Katerini), Olympic Beach, Leptokaria, Nei Pori, ...., nyaralófalvakhoz közel eső nagyobb város, adatai jellemzőek az egész környékre. 

Strandolás

A legjobb időszak június közepe és szeptember eleje között van erre, a strand-index maximális értéke 8.9 (július második felében)

Turizmus

Május közepétől október elejéig egy viszonylag hosszú időszak áll rendelkezésünkre kirándulásokra, de kerüljük ezt a tevékenységet július elejétől augusztus közepéig (legalábbis ne ez, hanem inkább a strandolás legyen utazásunk fő célja), ekkor a nyári forróság teheti kellemetlenné a kirándulást.

Nikiti - Chalkidiki-félsziget

Nikiti a félszigeten nagyjából középtájt helyezkedik el, így a többi faluban, városkában sem találkozunk lényeges eltéréssel.

Strandolás
Június utolsó napjaitól augusztus végéig remek körülmények közt strandolhatunk, a strand-index maximális értéke 9.2 (július utolsó hetében)

Turizmus

Május közepétől október első napjaiig egy elég hosszú időszak áll rendelkezésre a túrázásra. Kérdés, hova menjünk? A közelben (100 km-en belül) ugyanis viszonylag kevés kiemelt kultúrális, vagy természeti látnivaló található.

Nafplió - Peloponnészosz

A közelében található Tolo és a környező falvak is elég népszerűek a nyaralók között.

Strandolás

A déli elhelyezkedés magyarázza a hosszú strandszezont, a június eleje és szeptember közepe közötti időszakot választva nagyon nem tévedhetünk, ha a strandolás a cél. A strand-index maximális értéke 8.8, ami július elején áll be, de az index értéke június közepe és szeptember eleje közt alig változik, így nincs igazán kitüntetett leges legjobb időpont.

Turizmus

Április végétől október közepéig érdemes kirándulást tervezni, kivéve a június közepe és szeptember eleje közötti időszakot. Nagy eséllyel a magas nappali csúcshőmérséklet teheti ekkor élvezhetetlenné a kirándulást.

Következzenek a szigetek!

Kréta - Heraklion

A legnagyobb és egyben a legkedveltebb görög sziget.

Strandolás

Hosszú strandszezon, június közepétől szeptember közepéig nyugodtan mehetünk, valószínűleg jó időnk lesz. A strand-index maximális értéke 9.6 (július utolsó hetében, de júliusban és augusztusban is igen magas az index értéke).

Turizmus

Május elejétől október közepéig remekül túrázhatunk, kivéve a júliusra és augusztusra eső másfél hónapos, forró napokkal tüzdelt időszakot. Nagy a sziget, a parttól távolodva jelentősen mérséklődik a tenger hőmérséklet kiegyenlítő szerepe, emiatt itt is kétpupú a túrizmus görbe.

Korfu

Magyar utazók körében az egyik legkedveltebb célpont.

Strandolás

Június közepe és szeptember eleje között nem választhatunk rosszul. A strand-index maximális értéke 8.6 (július közepe előtt pár nappal).

Turizmus

Májusban, júniusban, vagy szeptember eleje és október közepe közötti időszak az optimális kirándulásokra. Júliusban és augusztusban inkább heverésszünk a strandon!

Thassos

Magyarországról autóval a legkönnyebben elérhető sziget (Korfura kicsit többet kell autóznunk).

Strandolás

A június utolsó napjai és augusztus vége közötti alig két hónap alkalmas kimondottan a strandolásra. Előtte és utána is jó lehet, de az picit fázósabb időszak. A strand-index maximális értéke viszont jó magas, 9.2 (július utolsó napjaiban).

Turizmus

 

Május végétől szeptember végéig remek túrákat tehetünk a sziget magasabb pontjaira. Komolyabb történelmi emlékek meglátogatásához már kompozni kell.

A posztban csak néhány görög nyaralóhely időjárási lehetőségeit mutattam be, amennyiben más település érdekel, látogass el a Weatherspark weboldalára, a keresőbe írd be a település, ország nevét és már böngészhetsz is az adatok között (a strand és túra index a lap vége felé található).

Miért előnyös, ha "legjobb időszakot" választod?

  • kis valószínűséggel ér kellemetlen időjárási meglepetés,
  • szép emlékekkel térsz haza, hisz "minden tökéletes volt".

Mik a hátrányai?

  • valószínűleg nagy lesz a tömeg, hisz mindenki a "legjobbkor" szeretne ott lenni, ahova te is igyekszel,
  • a szállások drágábbak a "best time" időszakban. 

Próbáld megtalálni a számodra leginkább megfelelő időszakot!

Mindenkinek jó tervezgetést és élményekben gazdag utazást kívánok!


Hasznos dolgok:

+ Görögországban utazgatsz és kíváncsi vagy a várható időjárásra?

Klikk ide: Görögország időjárása

(A településválasztó lista alján tetszőleges várost, falut is beállíthatsz.)

+ Autóval mész Görögországba?

Csatlakozz FB csoportunkhoz, hírek, hasznos infók egy helyen.

+ Mit érdemes megnézni a környéken? Itt megtalálod:


Népszerű bejegyzések ezen a blogon

A vendégmunkás invázió - 2024

Autóval Görögországba (HU-RO-BG-GR útvonalon)

Vendégmunkás invázió - 2